motivasjon?- tips!
Noen av våre tips for å komme i gang med en livsstilsendring
Du er verdifull uansett størrelse. Elsk deg selv nok til å investere i din egen helse og framtid
Etter å ha levd med min egen livsstilsendring i åresvis og jobbet som veileder siden 2012, har jeg gjort meg noen erfaringer. Her er noen av mine tips for hva som er viktig for å komme i gang, hvordan du gjør det og hva du bør tenke på før du starter. -Etterfulgt av motivasjonstipsene mine som ble delt i Norsk Ukeblad en tid tilbake, men fortsatt aktuelle. Her er mine tips:
Alle vet at for å gå ned i vekt må du spise annerledes enn du gjør i dag. Svært mange tenker at «Jeg vet jo hvordan, jeg har kunnskapen- Jeg bare orker ikke» Hva er vel kunnskapen verd hvis du ikke bruker den aktivt? Et mål uten en plan er kun en bittersøt drøm. Lag en konkret plan, og sett deg mål som er litt vanskelige å oppnå, men ikke uoverkommelige. Husk at hvis du vil ned i vekt, så er det kostholdet du skal forandre, tren fordi det er sunt, ikke for å gå ned i vekt. (Kosthold er kilo, trening er gram)
Følg en metode konsekvent og over en avsatt tidsperiode. Når du skal i gang så er dette det viktigste grepet du gjør: Følg en metode konsekvent og over en gitt tidsperiode. Hvis du «shopper» litt her og der, fra forskjellige kostholdsmetoder, så vil det bli vanskelig å finne ut hva som er feil hvis det ikke fungerer. Velg en metode, følg den til punkt og prikke. Hvis resultatene dine uteblir så gjør du feilsøking innen metoden, da er fallgruvene avgrenset.
Velg metoden som passer for deg. Hva slags mat liker du å spise? Finn den metoden som er mest i tråd med ditt drømmekosthold. Her skal du la hjertet ditt styre deg, ikke hjernen. Vi har så mange oppfatninger om hva som er sunt og ikke, hva vi bør spise og hva vi må styre unna. Legg det bort. Hvis du vil ned i vekt på din mest behagelige måte, så velger du metode med hjertet. Når det er sagt, så er lavkarbo, gjerne i kombinasjon med faste den mest effektive og sunneste metoden. Her kan du spise deg mett på god mat, og dermed er det enklere å oppnå varige resultater. Du kan oppnå like raske resultater ved å spise naturlig mat, som ved pulverkurer. Spis mat!
Det er mye velsmakende, sunn og næringsrik mat du kan spise selv om du vil gå ned i vekt.
motivasjonstips
LIVSKVALITET: Når du ønsker å legge om livsstilen, er detviktig at du føler at prisen du betaler for endringene, er lavereenn hva du får igjen. Dette skaper en indre motivasjon slik atdu lettere vil klare det. Ved hjelp av riktig og sunt kosthold, hvordu kan spise deg god og mett på mat som smaker godt, vilkroppen begynne å spille på ditt lag, og alt blir så mye enklere. Nøkkelen er altså livskvalitet!
MÅL OG PREMIE: En livsstilsendring er et maraton medet langsiktig mål, men forsøk også å tenke delmål med kortetidsperspektiv. Lag deg et målkort som du henger på kjøleskapet, så blir du minnet på målene dine hver dag. Når du starter opp, kan det første intervallet gjelde for tre–fem dager. Lag enkonkret plan for hva du skal spise disse dagene. Pass på å ha ingrediensene i hus og kast ut matsom kan sabotere for deg. Gi deg selv en belønning som ikkehandler om mat når du når et av delmålene.
TILBAKEFALL: Vær snill med deg selv og unngå sabota-sjetanker. Alle faller av nå og da. Kom deg så fort du kan tilbake til planen uten å snakke deg selv ned eller gi opp. Ny dag betyr nye muligheter.
KUNNSKAP OG ERFARINGER: Bli med i et forum på Facebook og møt likesinnede som du kan dele frustrasjon ogglede med. Søk informasjon om det nye kostholdet ditt på nettet og i bøker. Da unngår du lettere å trå feil og kanskje ikke fåde ønskede resultater. I starten kan det være nyttig å bruke appen Matvaretabellen, som er en gratis tjeneste, for å få lettere oversikt over hva du spiser.
OPPDATERING: Følg med på din egen utvikling ved hjelpav målkortene, en dagbok, bilder og målebånd. Målplagg, det vil si klær som du ønsker å passe inn i, kan du henge frem ogprøve jevnlig. Dette er for mange et bedre mål enn selve vekten, som man lett kan bli for opptatt av.
Linn Kristin Brænden, publisert i Norsk Ukeblad, NU nr. 30-15