Hjemmelagd og fermentert Ketchup


                           ketchup, hjemmelagd, fermentert.jpg

Du trenger:

  • ca 2 kg tomater
  • 1 ss kaldpresset olje
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 løk
  • 0,5 dl eddik (Jeg brukte sushi eddik)
  • 1,5 ss hel sort pepper
  • 0,5 ss paprikapulver
  • 2 hakkede chili, uten frø (Hvis du vil ha chiliketochup kan du tilsette frø og 1 ts med cayenne pepper
  • 0,5 ss ferskrevet ingefær
  • 1 ts Allehånde
  • 3 ss Sukrin melis (Smak deg fram) eller 3 ss økologisk lønnesirup 

 

Slik gjør du:

Varm oljen i en stor stekepanne eller gryte. Grovhakk løken og surr i olje til den er myk, men ikke brun. Tilsett knust hvitløk og bland godt.

Ha i eddiken og la det trekke litt. Hakk tomatene i små biter og bland sammen i gryta med krydderet. Kok over lav varme i ca 40 minutter, rør ofte!

Bruk en stavmikser til å jevne tomatene og knuse pepperkornene. Hvis ikke ketchupen er fyldig no, la den koke inn ytterligere, på svak/ medium varme. 

Når ketchupen er noe avkjølt tilsetter du ønsket søtningsmiddel etter smak. Hell så ketchupen over i et lufttett glass.

 

Oppbevar kaldt. Holdbar i ca to uker.

 

'lavkarbo, faste, ketose, paleo livsstilsendring, ned i vekt, collage

 

Lag fermentert Ketchup: 

Melkesyregjæring (fermentering) av ketchupen vil gi den en syrligere smak og du vil få sunne bakterier i deg som vil styrke immunforsvaret og tarmhelsen din:

Rør inn 1 ts salt og  1 dl myse, avsilt fra yoghurt, kefir eller annen syrnet melk: Jeg bruker Økologisk Kefir fra Røros Meieriet. Ved å la denne stå på benken i ett par dager, vill den bli surere, med enda flere sunne bakterier i, i tillegg til at du enkelt kan sile av mysen ved å sile kefiren gjennom et klede som du legger i en sil. Du sitter da igjen med ren myse og en myk, sur ferskost som du kan spise med skje. Se bilde:

 

myse og kefirost.jpg

(Hvis du ikke har myse kan du bruke 1/4 kopp med Molkosan)

 

La ketchupen stå til fermentering på benken i 2-4 dager. Smak gjerne på den etter et par dager. Når den er passe syrna oppbevarer du den i kjøleskapet.

 

Tips! Ketchupen smaker nydelig under kjøttdeigen til Aubergine Krøsj:

aubergine krøsj, gratinert aubergine, Vita Univers.jpg

 

Vil du oppleve friheten med å ikke ha søtsug,(matsug), spise deg mett, få masse energi og å være fornøyd med din egen kropp? 

Vårt fokus er kunnskap, motivasjon og inspirasjon. Nydelig mat som gjør deg mett, gir deg energi og forhindrer søtsug  gjør det enkelt å få den vekta (Og holde den!!)  som du trives med. 

Ta en titt på i vår butikk: