Sunn og digg paleo taco
Hva er vel taco uten tacolefser, tacoskjell, ost og rømme tenker du vel? Siden samboern min har et kjærlighetsforhold til taco jeg aldri har sett maken til har det tvunget meg til å bli kreativ slik at vi faktisk kan nyte måltidet sammen. Mens han egnetlig ikke trenger mer enn et par lefser, kjøttdeig, ost, mais og litt salsa så trenger jeg et par ekstra ting om jeg skal glede meg like mye til tacofredag. Jeg kan jo ikke ende opp med å bare spise kjøttdeig med salsa liksom. Dessuten syns jeg en mager tacosalat uten fett i form av ost eller rømme også blir litt kjedelig.
I første omgang tenkte jeg at jeg måtte lage mitt eget tacokrydder, med godt med chili! Kjøttdeigen smaker så mye bedre når man faktisk har krydret den med ting du vet hva er og ikke bare slengt i en pose med spicy potetmel. Dessuten fant vi ut at å steke kjøttdeigen sammen med litt jalapenos var digg. Sterk mat kan øke forbrenningen, hever smaken på måltidet og gjør faktisk at du føler deg mett fortere. I hvert fall fungerer det sånn for meg!
Det andre jeg MÅ ha til taco er avokado. Enten lager jeg en grov guacamole eller så skjærer jeg den bare i terninger. Når man ikke har rømme og ost er dette en “erstatning” jeg syns er bedre enn originalen. Og lager man en guacamole med chili, løk og limejuice er det plutselig et gourmetmåltid.
En ting til jeg syns er godt når man hverken bruker ost eller rømme er en majonesbasert dressing. Det er som regel det som brukes på kebaben du spiser på vei hjem fra byen, og klart den dressingen kan gjøres sunn! Jeg lager en majones med eggeplomme, olivenolje, dijonsennep og litt eddik, og deretter blander jeg i masse krydder jeg syns funker. Det har virkelig tatt tacoen min til nye høyder!
Hjemmelagd tacokrydder
Bland krydderet i en beholder og bruk ca en ss til 400g kjøtt:
3 ss chilipulver (røkt chili, altså chipotle er kjempegodt)
3 ts oregano
2 ss spisskummen
2 ss paprikapulver (røkt paprika er fantastisk)
3 ts hvitløkspulver
2 ss godt salt
2 ts pepper
1/4 ts malt anis
Guacamole
Bruk en avocado og mos den sammen med chili, limesaft og godt med salt og pepper. Mange liker å ha rødløk i også! Du velger selv om du vil ha grove biter eller mose alt med stavmikser. Du kan ikke gå feil med avokado, men det enkle er ofte det beste!
Tacodressing
Bruk en god majones eller helst lag din egen med eggeplomme, olje og en stavmikser. Ha i ønsket smakstilsetning, og kanskje litt kokosmelk for å gjøre dressingen enda mer flytende om du syns majonesen blir i tykkeste laget! Mitt tips er chilipulver og paprikapulver (om en av de er røkt gir det fantastisk smak), litt dijonsennep, presset hvitløk, limesaft og litt revet limeskall. Smak til slik at du får den akkurat så sterk og syrlig som du liker!
God fredagstaco!
Forfatter:
Linn Spets, Ernæringsveileder & Frisklivskonsulent