Hva kan jeg spise- Kalorier og trening
Vi vet så altfor godt alle sammen at å skulle gå ned i vekt ofte innebærer tanker om en situasjon som er ubehagelig, som medfører store endringer, lite og fettfattig mat, sult og krav om stålvilje. Hvis vi da på toppen av det hele er så uheldige at vi ikke blir tynnere, får vi høre at det er et spørsmål om viljestyrke og prioritering. Men visste du at i følge vitenskapen er det sannsynlig at dette IKKE er veien å komme i mål på?
Det kan knapt sies mer tydelig enn Pål Jåbekk utrykker det her:
"En restriksjon i kalorier kan ganske enkelt ikke anbefales som en livsstilsendring hos overvektige, fordi vi med stor sikkerhet vet at dette ikke virker på lang sikt. Kalorirestriksjon har ingen støtte i vitenskapen".
Visste du også at slanking ved hjelp av små og varige endringer med tanke på hvor mange kalorier man spiser eller forbrenner ikke påvirker vekten din?
Flere vitenskapelige studier har vist at kroppen har en fantastisk evne til å kompensere for endringer i energitilgangen, du får derfor ikke en oppsamlet effekt. Og hva som verre er: Kroppen din vil tilpasse seg dette lave inntaket og resultatene vil stoppe opp. Ofte medfølger tretthet og slapphet i tillegg.
Spiser du mindre kalorier, vil kroppen din senke energiforbruket eller gjøre deg mer sulten og dermed opprettholde vekten din. Altså: Denne typen slanking gjør oss tynn på kort sikt, men ikke på lang sikt. Faktisk er det vanligste resultatet i studier på slike dietter, at vi går opp i vekt over tid. Vår erfaring er at slanking med naturlig mat, lite karbohydrater og sunt fett er den beste oppskriften på god helse. Du blir ikke bare slank, men du får mer energi og en bedre livskvalitet med et matinntak basert på denne filosofien!
Ok, så det er tull å telle kalorier. Men hva med trening, lurer du sikkert på?
Å gå ned i vekt er vanskelig for mange av oss. Noen tror det hjelper å spise mindre og trene mer. Det på tross av at det eksisterer solid vitenskapelig enighet om at større vekttap på mer enn 10 kilo først og fremst oppnås med fokus på kostholdet. Det er dårlig kosthold med feil mat og for mye mat, samt sukkerholdig drikke som får skylden for fedmeepidemien som virkelig har eksplodert i løpet av de siste 30 årene. I denne perioden har det bare vært en svært liten endring i mengden med fysisk aktivitet i den vestlige delen av verden. Det hjelper ikke å spise mindre, og det hjelper ikke å trene uten å endre kosten. Mat er kilo- Trening er gram!
Vårt kosthold vil gi deg resultater uansett om du mosjonerer eller ikke:
Du kan gå ned i vekt på en effektiv og en svært behagelig måte med vårt kosthold. Vår erfaring er at det er mye enklere å komme i gang med trening når man spiser mat som gjør kroppen friskere og lettere, så hvis du vil ned i vekt er det viktigste å fokusere på maten først. Studier av å trene mer viser også svært dårlige resultater med tanke på vekt. Det finnes faktisk ikke nok vitenskapelig dokumentasjon for å argumentere for at man går ned i vekt av å trene.
Men så klart: Det finnes mange gode grunner til å trene, selv om det å gå ned i vekt ikke er en av dem: Hvis du endrer kosten samtidig vil mosjon eller trening kunne ha en god effekt, og kanskje viktigst av alt vil regelmessig mosjon ofte være en medvirkende faktor til å opprettholde et vekttap.
I tillegg kan du:
- Få en smalere midje
- Miste mer fett uten å miste mer styrke
- Øke forbrenningen din
- Få klærne dine til å se bedre ut på kroppen din
- Hindre muskelsvinn som kommer naturlig med alderen
- Forebygge sykdom
- Få bedre mental helse
Hva kan jeg spise?
OM DU LEGGER PÅ DEG ELLER TAR AV DEG BLIR IKKE STYRT AV HVOR MANGE KALORIER DU SPISER, MEN HVA DU SPISER.
Du skal spise til du er passelig mett. Og du skal spise når du er sulten. Så lett. Og så vanskelig for mange i starten. Med mindre karbohydrater i kosten vil du kunne lære deg å stole på kroppens sult og metthetssignaler igjen.
Kos deg med egg, rent kjøtt, smør, økologiske grønnsaker, krydderier, fisk og sist, men ikke minst, naturlig fett! På denne måten legger du et godt grunnlag for en god helse, Mat og helse er nemlig to sider av samme sak.
Anbefalte kostholdsråd:
Våre kostholdsråd er basert på god forskning og god vitenskapelig standard, upåvirket av politikk eller markedsinteresser. Våre anbefalinger er i tråd med rådene utgitt i januar 2015 av foreningen "Kostreform for bedre helse:
Et sunt kosthold er:
- Et kosthold som er rikt på naturlige og lite bearbeidede matvarer.
- Et kosthold tilpasset den enkelte, fordi ulike individer, sykdommer og tilstander krever ulikt kosthold.
- Et kosthold med få begrensninger på fettinntak. Fett er sunt når det kommer fra riktige kilder og gir ikke risiko for overvekt eller sykdom.
- Et kosthold som inneholder mindre karbohydrater enn det offentlig anbefalte.
- Et sunt kosthold består av kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, fete meieriprodukter, grønnsaker, nøtter, frø, frukt og bær. Unngå eller begrens sukker, kornprodukter, planteoljer med mye omega-6-fettsyrer og plantemargariner.
- Unngå industrielt bearbeidet mat.
- Spis mye grønnsaker i alle variasjoner.
- Spis egg, kjøtt og fisk i alle variasjoner, men velg rent kjøtt fremfor pølse og ren fisk fremfor fiskepinner.
- Unngå tilsatt sukker i alle former også fruktjuice.
- Spis lite kornprodukter.
- Unngå frøbaserte planteoljer som soya og solsikkeolje og plantemargariner. Bruk heller kaldpresset olivenolje, kokosfett eller oljer med lavt omega-6-innhold.
- Unngå lettprodukter.
- Spis fete meieriprodukter som smør, fløte og sæterrømme.
- Tell ikke kalorier, men fokuser på mat av høy kvalitet.
- Drikk vann.
Hvordan setter jeg sammen et sunt måltid?
Et ideelt måltid består av gode kilder til fett og protein. Karbohydratene kommer først og fremst fra grønnsaker.
- Du skal spise ca samme mengde protein som du gjorde før. Dvs: Hvis du er en normal kvinne med et normalt aktivitetsnivå så trenger du ca 20 gram rent protein til hvert måltid. Eller ca 1 gram rent protein pr kg du veier, fordelt ut over alle måltidene.
- 20 gram rent protein tilsvarer: Ca 100g kjøtt, fugl/ fisk/ 2-3 egg pr måltid.
- Resten av tallerkenen fyller du opp med grønnsaker som vokser over bakken og rikelig med fet, hjemmelagd saus.
Du bør spise til du er passelig mett og du trenger ikke å bekymre deg for kalorier så lenge du setter måltidet sammen på en god måte. Når du spiser næringstett mat med lite karbohydrater og med en god porsjon fett, så blir porsjonene automatisk mindre og du får et stabilt blodsukker. Du kan også begynne å stole på kroppens signaler om sult og metthet igjen.
Husk...
- Tyggis og sukkerfri drikke/ mat med mye søtningsmidler kan trigge sultfølelse og sug etter søtt
- Spis fete meieriprodukter som F. eks Seter Rømme, Creme Fraiche mm
- Salt maten. Det er bra for deg, så lenge du unngår industrimat/ halvfabrikata
- Eks. på gode fettkilder: Cocosa kokosfett, Meierismør, Kaldpressede oljer av oliven og raps, kokosmelk, naturlig fett fra dyret.
- Ha fokus på mat som gjør deg mett.
- Spis naturlig fettrik mat. Kok kraft av økologiske margbein. Den er rik på næringsstoffer, protein og godt fett.
For flere tips, råd og oppskrifter sjekk ut www.vitamhelse.no