Kan jeg faste uten å gå opp kiloene etterpå?

Pestofylt kyllingfilet med sprø reddik, parmesan, spinat, salat og rikelig med god olivenolje

…Dette spørsmålet fikk jeg nylig fra en kunde. Det er mange som vil ha en vårrengjøring av kroppen, og gjerne gå ned noen kilo i samme slengen. Som kunden min skriver til meg: “Jeg har planer om en lang vannfaste igjen for rense og vektnedgang. Tror du det er mulig å faste, gå ned i vekt, og så ikke gå kiloene opp igjen ?”

Det korte svaret er nei.

Noe vekt vil man alltid gå opp i gjen etter en faste. Det bør man være mentalt innstilt på når man faster. Det verste med å faste kan være nettopp dette. Når du har gått ett par uker uten mat, magen er flat og ikke kvapsete, vekta viser tall som er like hyggelig som en våt drøm. Det er fantastisk, og føles for godt til å være sant. Som en luftspeiling.

Og det er det.

Det nyanserte svaret er “nei, men…”

Du kan ikke unngå å gå opp igjen vannvekt og avhengig av hva slags kostholdsmetode du følger i etterkant, også glykogen i musklene. Men det betyr ikke at du ikke kan få fantastiske resultater av den grunn. Du må bare være mentalt forberedt på at det som på slutten av fasten er at kroppen er en “tom form” vil fylle seg opp noe igjen. For mat- Det må du jo ha igjen.

Her er mitt svar til kunden:

Det er mulig å faste uten å gå opp alt igjen. Hvor mye du sitter igjen med av vektnedgang er veldig avhengig av oppspisingsperioden i etterkant og aktivitetsnivået du har i fasten.
Forbrenningen er jo individuell, men jeg har funnet ut at for meg så kan jeg gå ned mellom 350- 500 gram fett pr dag. Da mener jeg reellt vekttap. Jeg går vanligvis ned 8 kg på 2 uker, men går opp igjen ca halvparten i etterkant. Vet ikke om du har fasteboka mi? Jeg skriver en del om oppspising etc her.
I forhold til vektnedgang har jeg utviklet en kostplan for periodisk faste som er veldig effektiv. Etter 2 måneder på keto og null resultat, lagde jeg denne nå i vinter. Jeg gikk ned 4 kg, reellt tap. Jeg gikk ned 6 kg på to uker.(Denne planen er en del av kurset som jeg selger, sammen med en keto extreme kostplan med max 1500 kcal pr dag og annet materiell i tillegg til medlemsportalen vår. )

Periodisk faste kan med andre ord være like effektivt for vektnedgang som en ren vannfaste. Men du får jo ikke en like sterk renseeffekt. (Selv om den fortsatt er bra sterk og effektiv, særlig hvis du holder deg til kun vann som drikke) En annen fordel er at du slipper unna den vanskelige oppspisingen.

Vi har jobbet mye med ulike former for faste de siste årene og personlig elsker jeg faste. Men, jeg har også følt på kroppen det siste året at det er sant som jeg sier til kunder som skal starte: Det er som en muskel som må trenes opp. – Og den må holdes ved like. Regelmessige faster er å anbefale, for hvis du faller av lasset så er det så mye vanskeligere å komme i gang igjen. Det trenger ikke å være så lange faster. (Husk at en viktig del av en langvarig faste er å gi kroppen riktige og sunne næringsstoffer i etterkant)

Min erfaring er at en daglig periodisk faste som jeg har som livsstil og har holdt på med i flere år, hvor jeg har et spisevindu på 4 eller 8 timer, ikke gir meg et eneste gram vektnedgang hvis jeg ikke er streng med kaloriene i tillegg. Kroppen tilpasser seg på godt og vondt.

Vi vurderer å starte et nytt kurs om kort tid, men med kun mulighet for individuell oppfølging, ikke i gruppe, som kurset som løper nå. Send meg en melding eller mail hvis du er interessert i å delta, enten med eller uten oppfølging. Vi har forresten fått supre tilbakemeldinger på opplegget og innhold. Vår kursdeltager Carl gikk ned 6 kilo på to uker med vår “Keto Extreme Kostplan” og han var ikke spesielt stor i utgangspunktet. Vi har også fått veldig fine tilbakemeldinger på oppskriftene, at de er enkle å lage og smaker godt. Som Carl sa: “Oppskriften din på Kjøttdeigdigg!!!Dødsgod!!! Tror jeg kan spise dette hver dag jeg” (hehe, vi anbefaler for øvrig litt variasjon..) Etttersom det er så mange som er interessert i faste om dagen, tenker jeg at den populære e-boka vår “Faste- Nøkkelen til Helse” også vil inngå i kursmateriellet 🙂 Ta kontakt hvis du er interessert. Les mer om kurset her:https://vitamhelse.no/kurs-2/

Eventuell Oppstart blir mandag 18.5.

Send mail til: post@vitamhelse.no