Det lille ekstra
Her ser du noen av mine favorittingredienser og produkter som jeg bruker for å gi maten min "det lille ekstra", variere smaker med, eller bruker som rask erstatning til annen mat, på en enkel måte. Du trenger ikke å være en superkokk for å lage lekker mat som du gleder deg til å spise, men med disse ingrediensene vil du raskt fremstå som en.
I mange av våre oppskrifter vil du finne meierismør. Vår erfaring er at dette ikke er et problem for de fleste. Men, hvis du ikke tåler melkeprotein i det hele tatt, så bruker du en annen fettkilde som for eksempel kokosfett eller ghee/klaret smør i stedet. Ghee kan også kjøpes ferdig renset, men det er ganske kostbart. Dette finner du på helsekost:
Et godt alternativ for deg som ikke bruker ost i kosten er næringsgjær:
Populær snacks som kun inneholder ren ost. Fås blant annet på Kiwi og Coop
Harissa er en knallsterk chiliblanding, full av umami. Den inneholder litt sukker, men du bruker svært lite av gangen. Bland den i stekeskyen sammen med kremfløte, da får du får en knallgod saus på 1-2-3.
umamikrydder. Les mer om umami her
Ingenting gir så god smak som ekte vanilje. Bruk helst en feit vaniljestang! Et godt alternativ er hjemmelagd vaniljeessens. Men hvis du ikke har dette heller, så vil ekte vaniljepulver også gi deg en god smak. (Helsekost)
Ingredienser:
- 2-3 dl brennevin (vodka, konjakk eller rom)
- 2-3 vaniljestenger
Fremgangsmåte:
Splitt vaniljestengene, skrap litt i det svarte belegget med frø, og ha både stenger og frø i en liten flaske. Fyll opp med vodka, konjakk eller rom.
Sett flasken i kjøkkenskapet og vend litt på den omtrent en gang i uken.
La blandingen stå og trekke minst en måned før du begynner å bruke av den. Etter hvert som tiden går, vil du se at blandingen får mørkere farge.
Hjemmelagd vaniljeekstrakt er ufattelig enkelt å lage. Du må bare gjøre det i god tid ;)
Oppskriften er hentet fra Det Søte Liv
Dette er en tradisjonelt lagd og naturlig fermentert soyasaus som du kan kjøpe på Iherb. Smaker nydelig, salt og sterk.
Coconut aminos er ofte brukt som erstatning for soyasaus i den utenlandske lavkarboverdenen. Smaker mer søtlig men er veldig aromatisk og god. God som smaksforsterker. Fås på utenlandske nettbutikker.
Ostechips er ufattelig enkelt og raskt å lage. Det er også enkelt å variere smaken på dem. Du kan bruke det meste av oster (utenom grâddost, den er det for mye fett i). og du kan krydre dem etter smak og tilbehør. De er et "must" til taco.
Hvis du lager dem av brie vil du få oste"puffs", hvis du lager dem av magrere ost, som for eksempel Jarlsberg lett, vil de bli veldig sprø, og kan brukes som knekkebrød. Du kan også bruke Taffelost etc.
Slik gjør du:
Legg ost på bakepapir, på en tallerken. Fres osten i mikro. Hvor lenge er avhengig av tykkelsen på osten og styrken på mikroovnen, men ca 2-3 minutt. Den skal smelte, for så å bli seig/ stiv. Den vil bli ekstra sprø når den blir avkjølt.
Du kan også lage pizzabunn av ren ost:
Legg ost i 3 lag, i ønsket størrelse og stek i ovnen til den er seig og sprø. Stek i ca 10 minutter. Ta så på fyll og stek pizzaen i ca 5 minutter, til osten på toppen er smeltet. La den hvile litt før servering.
Ostepop ost- Kommer..
Hjemmelagd kraft er det enkleste i verden å lage. Men har du ikke hatt tid, så er denne ok å "jukse" med. Dette er ekte kraft.
Chai te er en super erstatning for kos i stedet for kakao, kake og kjeks. Søt den med naturlig søtstoff (se vår guide)og kremfløte eller helst kokosmelk.
Ekte baconsvor er god snacks med masse protein. Ikke helsekost akkurat, men en god erstatning for potetgull og lignende. Pass på at typen du kjøper er lagd av ekte svin, og ikke mais med baconkrydder eller lignende.
Appelsinolje er godt i sjokolade, kjeks og kaker. Men det er også godt med en dråpe i vannflasken. (Helsekost)
Ekte kanel er rundere i smaken og mye sunnere enn den "vanlige" kaneltypen som du får på butikken. Det kan du lese mer om her. (Helsekost)
Fermentert hvitløk er stappfullt av umami, og smaker litt syrlig og litt lakris. Brukes som snacks. Den er fermentert, og er bra for tarmhelsen din. (Dette lærer du mer om i kurset) Hvitløken er ikke alltid så lett å få tak i, så kjøp flere hvis du først har muligheten!
Sunt fett er viktig i vårt kosthold. (Dette vil du lære mye mer om i kurset vårt) Men av og til kan det være vanskelig å finne sunne oljer som du synes smaker godt. Hvis du er så heldig å ha en Oliviers & Co butikk i nærheten av deg, så anbefaler jeg deg å ta en tur innom. Her vil du kunne smake på mange avv de ulike oljene. Du vil merke at det er en enorm forskjell i smak. Faller du for en fyldig italiener eller en skarp fransk en?
Ikke alle er ville etter kokosmelk. Da er det lurt å huske på at de ulike merkene ofte smaker forskjellig. Noen er mildere og andre er skarpere. Det er heller ikke alle som skiller seg selv om du setter dem i kjøleskapet. (For eksempel fordi du skal piske den stive delen til krem, i stedet for kremfløte)
Melka fra Santa Maria skiller seg, men er noe skarpere på smak enn den på bildet. (Som er vanlig å få tak i på innvandrerbutikker.) Også på kokosmelk er det lurt å ta en titt på ingredienslisten.
Kollagen: Proteinpulver- Sunt og smaksnøytralt. Slett ikke alle er nøytrale på smak. Den du ser på dette bildet er brukt i Linn Spets sine supperdigge kollagenbarer.
Her ser du noen av mine favorittingredienser og produkter som jeg bruker for å gi maten min "det lille ekstra", variere smaker med, eller bruker som rask erstatning til annen mat, på en enkel måte. Du trenger ikke å være en superkokk for å lage lekker mat som du gleder deg til å spise, men med disse ingrediensene vil du raskt fremstå som en.
I mange av våre oppskrifter vil du finne meierismør. Vår erfaring er at dette ikke er et problem for de fleste. Men, hvis du ikke tåler melkeprotein i det hele tatt, så bruker du en annen fettkilde som for eksempel kokosfett eller ghee/klaret smør i stedet. Ghee kan også kjøpes ferdig renset, men det er ganske kostbart. Dette finner du på helsekost:
Et godt alternativ for deg som ikke bruker ost i kosten er næringsgjær:
Populær snacks som kun inneholder ren ost. Fås blant annet på Kiwi og Coop
Harissa er en knallsterk chiliblanding, full av umami. Den inneholder litt sukker, men du bruker svært lite av gangen. Bland den i stekeskyen sammen med kremfløte, da får du får en knallgod saus på 1-2-3.
umamikrydder. Les mer om umami her
Ingenting gir så god smak som ekte vanilje. Bruk helst en feit vaniljestang! Et godt alternativ er hjemmelagd vaniljeessens. Men hvis du ikke har dette heller, så vil ekte vaniljepulver også gi deg en god smak. (Helsekost)
Ingredienser:
- 2-3 dl brennevin (vodka, konjakk eller rom)
- 2-3 vaniljestenger
Fremgangsmåte:
Splitt vaniljestengene, skrap litt i det svarte belegget med frø, og ha både stenger og frø i en liten flaske. Fyll opp med vodka, konjakk eller rom.
Sett flasken i kjøkkenskapet og vend litt på den omtrent en gang i uken.
La blandingen stå og trekke minst en måned før du begynner å bruke av den. Etter hvert som tiden går, vil du se at blandingen får mørkere farge.
Hjemmelagd vaniljeekstrakt er ufattelig enkelt å lage. Du må bare gjøre det i god tid ;)
Oppskriften er hentet fra Det Søte Liv
Dette er en tradisjonelt lagd og naturlig fermentert soyasaus som du kan kjøpe på Iherb. Smaker nydelig, salt og sterk.
Coconut aminos er ofte brukt som erstatning for soyasaus i den utenlandske lavkarboverdenen. Smaker mer søtlig men er veldig aromatisk og god. God som smaksforsterker. Fås på utenlandske nettbutikker.
Ostechips er ufattelig enkelt og raskt å lage. Det er også enkelt å variere smaken på dem. Du kan bruke det meste av oster (utenom grâddost, den er det for mye fett i). og du kan krydre dem etter smak og tilbehør. De er et "must" til taco.
Hvis du lager dem av brie vil du få oste"puffs", hvis du lager dem av magrere ost, som for eksempel Jarlsberg lett, vil de bli veldig sprø, og kan brukes som knekkebrød. Du kan også bruke Taffelost etc.
Slik gjør du:
Legg ost på bakepapir, på en tallerken. Fres osten i mikro. Hvor lenge er avhengig av tykkelsen på osten og styrken på mikroovnen, men ca 2-3 minutt. Den skal smelte, for så å bli seig/ stiv. Den vil bli ekstra sprø når den blir avkjølt.
Du kan også lage pizzabunn av ren ost:
Legg ost i 3 lag, i ønsket størrelse og stek i ovnen til den er seig og sprø. Stek i ca 10 minutter. Ta så på fyll og stek pizzaen i ca 5 minutter, til osten på toppen er smeltet. La den hvile litt før servering.
Ostepop ost- Kommer..
Hjemmelagd kraft er det enkleste i verden å lage. Men har du ikke hatt tid, så er denne ok å "jukse" med. Dette er ekte kraft.
Chai te er en super erstatning for kos i stedet for kakao, kake og kjeks. Søt den med naturlig søtstoff (se vår guide)og kremfløte eller helst kokosmelk.
Ekte baconsvor er god snacks med masse protein. Ikke helsekost akkurat, men en god erstatning for potetgull og lignende. Pass på at typen du kjøper er lagd av ekte svin, og ikke mais med baconkrydder eller lignende.
Appelsinolje er godt i sjokolade, kjeks og kaker. Men det er også godt med en dråpe i vannflasken. (Helsekost)
Ekte kanel er rundere i smaken og mye sunnere enn den "vanlige" kaneltypen som du får på butikken. Det kan du lese mer om her. (Helsekost)
Fermentert hvitløk er stappfullt av umami, og smaker litt syrlig og litt lakris. Brukes som snacks. Den er fermentert, og er bra for tarmhelsen din. (Dette lærer du mer om i kurset) Hvitløken er ikke alltid så lett å få tak i, så kjøp flere hvis du først har muligheten!
Sunt fett er viktig i vårt kosthold. (Dette vil du lære mye mer om i kurset vårt) Men av og til kan det være vanskelig å finne sunne oljer som du synes smaker godt. Hvis du er så heldig å ha en Oliviers & Co butikk i nærheten av deg, så anbefaler jeg deg å ta en tur innom. Her vil du kunne smake på mange avv de ulike oljene. Du vil merke at det er en enorm forskjell i smak. Faller du for en fyldig italiener eller en skarp fransk en?
Ikke alle er ville etter kokosmelk. Da er det lurt å huske på at de ulike merkene ofte smaker forskjellig. Noen er mildere og andre er skarpere. Det er heller ikke alle som skiller seg selv om du setter dem i kjøleskapet. (For eksempel fordi du skal piske den stive delen til krem, i stedet for kremfløte)
Melka fra Santa Maria skiller seg, men er noe skarpere på smak enn den på bildet. (Som er vanlig å få tak i på innvandrerbutikker.) Også på kokosmelk er det lurt å ta en titt på ingredienslisten.
Kollagen: Proteinpulver- Sunt og smaksnøytralt. Slett ikke alle er nøytrale på smak. Den du ser på dette bildet er brukt i Linn Spets sine supperdigge kollagenbarer.
Du kan også kjøpe kollagen fra fisk fra Økoland. Dette har vi ikke prøvd ennå. Men et produkt vi også trygt kan anbefale er Myo Collagen fra Storfe. Smaksnøytralt og lett å røre ut: