Ghee
Ingredienser
- 500 g smør
Tid
15 min
Antall porsjoner
1
Slik gjør du
Ta en pakke med meierismør som du smelter sakte i en kjele. Du kan gjerne dele smøret i terninger, da smelter det raskere og jevnere. Det skal ikke koke.
Når smøret smelter, så legger melkeprotein og saltet seg i bunnen av kjelen. Vanligvis flyter det også litt opp til toppen. Dette fjerner du med en tesil.
Hell så oljen forsiktig over i et stort glass (eller ønsket beholder). Du heller over så mye som du kan, men vær nøye med å stoppe før bunnfallet kommer (du vil ikke klare å få med ALL oljen). Du vet at du har gjort det riktig når du sitter med en gul, nydelig, blank olje. Oppbevar oljen i kjøleskap for best mulig holdbarhet. Da stivner det litt til, men smelter veldig raskt.
Visste du at?
Ghee gir maten en nydelig smak og blir en deilig stekeolje som tåler mye høyere steketemperatur enn smør ettersom melkeproteinet er fjernet, og dermed ikke svir seg. Saltet legger seg også i bunnen av gryta sammen med melkeproteinet så oljen blir mild på smak.
De fleste tåler smør selv om de ikke tåler meieriprodukter. Men hvis man har en intoleranse så er Ghee et godt alternativ til smør. Du vil ikke få hjemmelagd ghee helt renset for melkeprotein, så hvis du har allergi, så bør du kjøpe helt renset ghee.
Det er stor forskjell på smaken på ghee kjøpt på helsekost og fra innvandrerbutikker. Ghee fra helsekost har veldig god smak.
Næringsinformasjon
Pr. oppskrift | ||
---|---|---|
Kalorier | 3730 | kcal |
Proteiner | 5 | proteiner |
Fett | 410 | gram |
Karbohydrater | 5 | gram |
Pr. porsjon | ||
---|---|---|
Kalorier | 3730 | kcal |
Proteiner | 5 | proteiner |
Fett | 410 | gram |
Karbohydrater | 5 | gram |