tomatpesto

tomatpesto

Ingredienser

  • 150 g soltørka tomater i olje
  • 50 g parmesan
  • 50 g pinjekjerner
  • 2 stk hvitløksbåter
  • 0.5 stk potte med basilikum
  • 1.5 dl olivenolje av god kvalitet
  • .
  • 1servering=10

Tid

5 min


Antall porsjoner

20


Slik gjør du

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne på lav varme, rør ofte. Imens skyller du basilikum/ urtene og hakker dem grovt. Fjern tykke/harde stilker.

 

Kjør soltørka tomater først i food processoren. Hakk hvitløk grovt og del ost i terninger. Ha alt i blenderen, press over sitronsaft, bruk en liten sil slik at det ikke blir med noen steiner. Hell på minst en dl god olivenolje. Du kan selvfølgelig også bruke stavmikser, eller finhakke ingrediensene med en kniv for en grovere konsistens. 

 

Blir pestoen for tykk, tilsett mer olje og sitronsaft. Smak til med salt og pepper, og hell på små glass/bokser som du kan putte i fryseren hvis du lager mye på én gang.

 

Pesto er godt for både kropp og sjel, med masse friske urter. Det er superenkelt å lage og smaker veldig mye bedre enn noen pesto du får kjøpt i butikken. 

 

Det er helt nydelig å blande litt pesto i majones og rømme for en lekker dressing. Hvis du vil lage en nydelig pestosaus som passer svært godt til for eksempel kyllingfilet, så bruker du stekeskyen til kyllingen, tilsetter kremfløte i stekepannen og ønsket mengde pesto. Da får du verdens beste saus. 

 

Andre alternativer:

 

Persille Pesto

Ingredienser

  • frisk persille
  • fetaostvalnøttkjerner
  • hvitløk
  • olivenolje
  • sitron eller limesaft
  • salt, pepper

 

 

Basilikumpesto

Ingredienser:

  •  Frisk basilikum (bare fyll opp blenderen med så mye du har, etter at du har hatt i osten og det andre- men ca. så mye som en potte du får kjøpt i butikken)
  • Fersk parmesan (ca. en halv ost)
  • Pinjekjerner (en pakke)
  • Saft fra en sitron (eller et par lime)
  • 2 store fedd hvitløk
  • Olivenolje
  • Havsalt, nykvernet pepper

 

Urtepesto

(Samme mengder og framgangsmåte som basilikumpesto)

Ingredienser: 

  • fersk persille og/ eller ramsløk
  • fetaost
  • valnøttkjerner
  • hvitløk
  • olivenolje
  • sitron eller limesaft
  • salt, pepper

 

Tips! Andre smakfulle alternativer:

Prøv deg fram med forskjellige urter, variér mellom pinjekjerner, valnøtter, cashewnøtter, mandler og andre nøtter, mellom parmesan, pecorino, feta og andre oster etter som det faller deg inn.

 

Tips:

Tynn ut pestoen med mer olje (og ev. litt mer sitron/limesaft), og du har en nydelig salatdressing. Du kan bruke all slags pesto på salat, variér etter type salat.

 

 

 

 

Visste du at?

.... Det er enkelt å lage en deilig falsk "potetsalat" hvis du har pesto stående: Bland for eks. persille- eller rucculapesto med stekte squashterninger og litt seter rømme. 

 

Pesto er digg på laks bakt i ovnen, til hvit fisk, grillet kjøtt, på lavkarbopasta, grønnsaksris, i omelett, i potetsalat (for eks. persillepesto), på burger med mer. 

 

 


Næringsinformasjon

Pr. oppskrift
Kalorier 2167,0 kcal
Proteiner 50,4 proteiner
Fett 187,5 gram
Karbohydrater 73,6 gram
Pr. porsjon
Kalorier 108,35 kcal
Proteiner 2,52 proteiner
Fett 9,38 gram
Karbohydrater 3,68 gram