Om meg

Har du noensinne lurt på ...Hva det er som skaper denne forskjellen i folks liv? - At noen forblir tynne og andre selv om de tilsynelatende gjør akkurat det samme, krangler med vekta dag etter dag?


Jeg slet og lurte på dette i mange år. Hvorfor er det så urettferdig?

 

Hvorfor skal jeg kjenne utskeielsene mine på klærne bare jeg ser på en kanelbolle? Hvorfor kunne ikke jeg da jeg var stor få lov til å spise et kakestykke i full offentlighet uten å blir vurdert opp og ned, og i mente? (“Hun burde ikke spist den isen”) Forskjellen ligger i hva den enkelte kan, og hvordan denne kunnskapen brukes i hverdagen. Uten å måtte gi opp god mat, og hyggelige sosiale sammenkomster.  Uten å måtte trene seg halvt i hjel. Uten å gå sulten og uten å drikke seg mett på vonde shakes. Du trenger ikke å forsake familiemiddagen. Eller desserten.

 

 

Les min historie i Norsk Ukeblad. Last ned hele artikkelen her

 

 

En helt ny verden av muligheter åpnet seg for meg ganske enkelt ved å bytte ut noen matvarer med noen andre.

 

Jeg kunne fortsatt spise meg mett. Jeg kunne fortsatt spise mat jeg synes smakte nydelig. Jeg kunne kose meg. Å ikke spise ris, brød eller poteter var ikke et stort offer for meg, når jeg hadde så utrolig mye god mat jeg kunne velge i. Og som faktisk ga meg energi, samtidig som jeg ble friskere og lettere. 

 

Jeg trengte ikke viljestyrke, det eneste jeg trengte var et åpent sinn

Det hele ble plutselig veldig enkelt, fordi det var så utrolig mye god og spennende mat der ute. Mat som gjør at kroppen lystrer, raskt. Det var selvfølgelig en vei å gå, det å få til en varig livsstilsendring krever jo litt, men langt i fra så mye som jeg først trodde. (Når jeg tenker tilbake er det egentlig ganske utrolig at jeg i det hele tatt klarte å begynne. Jeg trodde ikke jeg kunne overleve uten sjokolade og pasta) 

 

Leste du om meg i VG?

 

 

Ikke hver dag man er førstesidepike i VG altså!

Skrevet av Kari Byklum:

“Periodevis fasting er en livsstil som jeg trives med. Det er fleksibelt fordi jeg kan justere tidspunktet på spisevinduet etter behov, og det gir meg samtidig en mye større følelse av kntroll over mitt eget liv sier 42-åringen” 

 

For å holde vekten nede lever 42-åringen i dag på såkalt periodevis fasting, men hun forteller at hun har forsøkt en rekke ulike dietter og fastemetoder i løpet av de siste 10-15 årene.  

 

– Jeg er så utrolig glad i mat, og hater tørre brødskiver. Derfor funker det dårlig å spise små måltider, for da blir jeg aldri mett. Jeg har funnet ut at det beste for meg er å kutte ut noen måltider, og så kan jeg heller spise meg god og mett på næringsrik mat når jeg først spiser.

 

Etter at Linn Kristin gikk kraftig ned i vekt etter en lavkarbodiett for noen år siden, holdt hun vekten stabil i flere år. Så kom to svangerskap og etter dem hadde hun god effekt av en kombinasjon av lavkarbo- og ketose-diett.

 

Det gikk fint i mange år, men så begynte kiloene å snike seg på igjen. Så i 2015 begynte jeg å eksperimentere med ulike fastemetoder, og i dag har jeg funnet ut at det er periodevis fasting som fungerer best for meg,

 

Det vil si at jeg aldri spiser før lunsjtider og normalt ikke senere enn rundt middag.  

 

42åringen har et spisevindu på 8 av døgnets 24 timer, men ved behov legger hun inn noen hele fastedager og enda kortere spisevinduer. 

 

For meg så fungerer dette så fint fordi det er så fleksibelt. Hvis jeg blir invitert på middag en kveld, kan jeg bare justere spisevinduet. Hvis det blir noen perioder med litt for mye mat kan jeg faste en hel dag før eller etter. Denne fleksibiliteten, samtidig som jeg alltid begrenser antall måltider, gjør at jeg klarer å holde vekten stabil. 

 

“Linn Kristin forklarer at fasting gir henne følelsen av å ha bedre kontroll over sin egen kropp, og at et slikt spisemønster er blitt en livsstil hun liker, og som fungerer godt for kroppen hennes. 

 

I stedet for at måltidene blir raske, hektiske og kjedelige, får jeg bedre tid til å planlegge gode og sunne måltider. Når jeg først spiser, blir det også roligere måltider og mer tid til hygge rundt bordet sammen med mine kjære. 

 

Siden det blir færre måltider å tilberede, synes 42 åringenat det er enklere å gjøre måltidene både næringsrike og smakfulle. Og siden kroppen hennes har blitt vant til færre måltider, har hun også blitt kvitt den hyppige gnagende sulten.

 

Jeg blir ikke sulten på samme måte som tidligere, og jeg blir heller ikke trøtt og slapp gjennom dagen. Jeg føler meg derimot mer opplagt og har mer overskudd enn før, og periodefastingen sparer meg også for tid jeg ellers ville brukt til å spise sier hun”

 

 

Det handler om så mye mer enn vekt! Energi og god helse er viktigst av alt, ikke sant? 

 

Hvordan spise en elefant...

Jeg har en mastergrad i samfunnsvitenskap og skulle egentlig drevet med noe helt annet. Det var også planen. Fram til den dagen da jeg ENDELIG opplevde å få kontroll over kroppen min, jeg kunne mestre min egen vekt og jeg kunne la være å spise mat som jeg visste ødela for meg, både helse og vekt.  Jeg gikk ned 30 kg og det forandret alt. 

 

Endelig har jeg fått kontroll over kroppen min. Veien har vært lang og kronglete. Men jeg har fått kontroll over energimangel, sukkertrollet, appetitt og matsug. Mestring over hode og kropp – Og vekta har gått ned.

 

Kroppen min virker: Jeg ble slank!!

Jeg kunne jogge- Til og med uten 2 bher!! Den frihetsfølelsen av å kunne bevege seg lett, være full av energi, gå med det tøyet jeg ville og ikke la livet bli styrt av neste måltid og dårlig samvittighet var en sinnsyk frihetsfølelse! Jeg så også at folk så på meg på en ny måte.

Men det varogså mye jobb. Finne informasjonen, lage mye vond mat før jeg visste hva som var godt, lære meg å lage mat og også sette meg inn i hvorfor er dette sunt? 

 

Spis en elefant: Problemet med å endre livsstil eller å gå ned i vekt føles for mange som et enormt stort isfjell å skulle beseire. Slik har det i hvert fall vært for meg. For meg hjalp det å huske hvordan man spiser en elefant: En elefant spiser du en bit av gangen. Ha fokus på å komme i gang først og fremst. Og jeg la en plan for for 3-7 dager om gangen. Små steg var viktig. Troen på at jeg kunne holde ut en ukes tid var det viktigste. Friheten med ketose og lavkarbo gjordet at jeg, som følte meg som verdens største sukkerjunkie uten kontroll kunne klare det – Og jeg innså at det ikke handler om viljestyrke. Det handlet om å spise mat som gjør det hele enkelt. Som gjør deg fri. For meg startet denne reisen med sukkerfri sjokolade. Ikke det sunneste – Men: What ever works! Det viktigste er å komme i gang, ta stegene og ikke stoppe. 

 

Det er så mye god mat. Mat som gir deg energi og bedre helse. Spis til du er mett og slipp mat og søtsug

Så lenge jeg kan huske har jeg slitt med vekta

Jeg har gjennomført slankekur etter slankekur siden tidlig ungdom. – Hver gang med litt vektreduksjon som resultat – Men kiloene kom tilbake like fort som de forsvant. Da jeg var student levde jeg mye på sjokolade. Jeg telte kalorier og holdt vekta i sjakk. En stor melkesjokolade er ca 1200 kalorier. Da var det ikke så mange kalorier igjen til mat. Selvsagt visste jeg at jeg hadde et elendig kosthold. Men sjokolade det MÅTTE jeg ha. Selvfølgelig gikk ikke dette bra. Jeg var ikke en gang i midten av 20årene da jeg hadde høyt blodtrykk, b12 mangel og veide over 100 kg. Jeg sovnet overalt hvor jeg satte meg ned.

 

Året var 2005 da jeg vant for første gang

Jeg fikk raskt resultater. 20 kilo forsvant på få måneder. Og vips- så ble jeg gravid. Etter barn nr 1 kom barn nr 2 tett på. Da hadde jeg gått ned igjen- Så var det opp igjen. Jeg la på meg nesten alt igjen i løpet av disse årene. Og vanlig lavkarbo fungerte ikke mer. Men den store forskjellen nå var at jeg satt med en visshet om at det faktisk er mulig for meg å gå ned i vekt. Det fins et liv uten sult, med masse energi og en akseptabel vekt. Jeg måtte bare finne nøkkelen igjen.

 

Jeg har siden den gang opparbeidet meg rikelig med erfaring med mange metoder innen karbohydrat redusert kost:  lavkarbo, paleo, eggfaste, vannfaste, periodisk faste og ketose. Og jeg har funnet en livsstil som passer perfekt for meg.

 

Livsstilsreisen min har gitt meg svar på følgende tankefeil som hadde vært mitt mantra siden barndommen:

 

  • Jeg som jo spiste relativt sunt, sånn ca som alle andre- Hvorfor var jeg så overvektig?
  • Hvorfor klarte jeg ikke kontrollere hva jeg puttet inn i munnen?
  • Hvorfor tenkte jeg på søtsaker og kanelboller hele tiden?
  • Hvorfor klarte jeg ikke stoppe etter EN bit/porsjon?
 

Svaret var: Jeg spiste feil mat

  • Med riktig mat fikk jeg stabilt blodsukker og mistet søtsug.
  • Med riktig mat fikk jeg energi og overskudd
  • Med riktig mat fikk jeg kontroll over vekta
  • Med riktig mat fikk jeg normalt blodtrykk
  • Med riktig mat fikk jeg penere hud

 

Har du et mål om hva du skulle ønske du klarte, men ikke orker å begynne, eller du synes det er for krevende å mestre over tid? Et mål uten en plan er kun en drøm. Og den er bittersøt. Med mine tjenester og produkter vil du få nøkkelen til en varig livsstilsendring og stabil vekt –  Du vil også forstå hvorfor faste er metoden som vil gi deg optimal livskvalitet og anti- aging effekt.